5.4.09

Guantanamo fotolar-1

Kimileri yeni fotoğraflar istemişti. Birkaç tane daha ekliyorum... 
Bu, açlık grevine giren ve yemeyi reddeden mahkumları burundan beslemek için kullanılan hortum...

Mahkumlara verilen eşyaların bazıları. Işıklar asla kapatılmadığı için gözleri kapatmak için kumaştan bez veriliyor. Amerika her şeyi düşünür... !!!!!
Afgan dilinde ders alan bir mahkum. Burası en güvenlikli, çelik üstüne çelik kapıların olduğu bina... Ve ayakları yine de prangalı.
Sabah koşusuna çıkmış bir mahkum. Yüzlerini çekmemiz yasaktı, ama döndükten sonra bir ara esirle gözgöze geldi. Bana öyle bir baktı, sonra yüzüne çevirdi. Sanırım artık yıllardır birilerinin kendilerini izlemeye gelmesinden nefret etmiş olmalılar. Düşünsenize siz içerdesiniz, 7 yıl olmuş. Ve Amerika sürekli size ne kadar iyi bakıldığını göze sokmak için sizin üzerinizden turlar düzenliyor! Ben de nefret ederdim sanırım. Zaten genelde birçoğu "no photo" diye bağırıyordu...


Bu da kütüphanedeki bazı kitaplar... Bu arada Elif Şafak içeride "Araf" kitabının olduğunu bizden öğrenmiş. Arada kalanları anlatan bir kitabın, orada bulunmasından çok etkilenmiş...

2 yorum:

TURİZM VE EĞİTİM dedi ki...

gerçekten insanlık adına çok onur kırıcı :(

sanki hayvanat bahçesine ziyarete gidilmiş gibi!

Bilge dedi ki...

di mi... öyle gezdiriyorlar aynen... bir ara aslında kendimden utanmadım değil. hiç mahkum göremeycek miyiz yakından diye bir soru sordum. sonra kendime dedim bilge onlar da insan. ne göreceksin yani, insanlığın geldiği ezik noktayı mı.. ama sonra aklıma bizim cezaevlerine ziyaretler geldi. hani türkücüler gidip moral geceleri yapıyorlar ya. o geldi. ama ikisi tabii ki aynı değil. bilmiyorum çok acayip hislerle doluyum. karman çorman.bir ara "hiç gitmesem mi" diye bile düşünmüştüm. Ama sonunda orda bir tarih yatıyor ve buna tanıklık etmek önemliydi... neyse döktüm içimi bir anda sana.:))