17.3.09

146 yıllık gazete kapısına kilit vurdu


Ekonomik kriz herkesi ayrı vurdu. Kimi yerlerde tekstil fabrikaları kapandı, kimi tersanelerin kapılarına kilit vuruldu. Eminim sizin de işyerinizden çıkarmalara, çevrenizdekilerin ay sonunu getirememesine tanık olmuşsunuzdur.

Krizin vurduğu diğer sektör de basın. Biliyorum içinizden kimileri, "zaten patronlar parayı götürüyor" diyordur. Evet ama bizim sektörde yukarıdakilerle aşağıdakiler arasındaki maaş uçurumu çok fazla. Muhabirlere verilen paraları duysanız kulaklarınıza inanamazsınız. Evet belki sizin tanımadığınız kişilerle tanışıp gitmediğiniz yerlere gidiyoruz ama biz de ay sonunu getiremiyoruz -en azından muhabirler açısından bunu söyleyebilirim.

Eee kriz yüzünden kimi gazetelerin de kapılarına kilit vuruluyor dünyada. Geçtiğimiz hafta Washigton Post gazetesi ekonomi ekini kaldırdığını açıkladı. Ancak beni asıl üzen, ABD'nin en eski gazetelerinden olan Seattle Post-Intelligencer'ın (SPI) bugün son sayısını çıkarması oldu.

Ocak 2008'de gittim Seattle'a... ABD'nin en kuzey batı ucunda dağların ve buzların arasında, sabahtan akşama kadar ucuz balık yiyebileceğiniz bir kent. Konumuzla alakası olmasa da söyleyeyim, dünyanın ilk Starbucks dükkanı da bu kentte... Yolumuz SPI'a düşmüş, ne ironiktir ki bir blogger'la tanışmıştım...

Ancak bugünkü haberlere göre 146 yıllık SPI ekonomik krizden çıkamadı ve gazeteyi kapatma kararı aldı. Bundan böyle abonelikle ve internet üzerinden yayın yapacak. Ancak bu 181 çalışanın 141'inin işten çıkarılması anlamına geliyor. Çünkü yönetim internet için 40 kişinin yeterli olacağını açıkladı.

Kriz basını her gün daha ağır vuruyor. Bence bunda yapılan kontrolsüz harcamaların, haksız maaşların büyük etkisi de vardır. Gazete çıkarmak gerçekten pahalı bir iş biliyorum. İnternet gelişse bile hiçbir şey bir pazar günü çay yudumlayarak okunan sayfaların yerini alamayacak. Umarım almaz tabii, ama ufuk biz gazeteciler için hiç de parlak ışıklarla durmuyor.

(Fotoya ilişkin: SPI'ın son sayısı...)

Hiç yorum yok: