20.3.09

Farsça ama İranlılar bunu görecek mi ki?


ABD dünyaya yeni bir açılım getirecek ya olaya sadece İran gözüyle bakıyor -ki bence en iyisini yapıyor. Ortadoğu'nun en kilit ülkesi bence İran. Kolları tüm İslam alemine uzanıyor. Şii nüfusuyla artık Suudi Arabistan'ın Sünni cemaatinin etkisini azaltmak için elinden geleni yapıyor -bakınız Irak, Lübnan, Filistin...

Konumuz genç-karizmatik-iyi eğitimli-bıçkın Başkan Obama'nın yaptığı Nevruz kaydı. İranlıların bayramlarını kutlamış. İngilizce, ama Beyaz Saray'ın PR'cıları çalışıyor... Altyazıyı Farsça hazırlamışlar. Yani eğer İngilizce bilmiyorsanız Farsçasını anlayabilirsiniz.

Ama işin komik bir yanı var- yani en azından ben öyle olduğuna inanıyorum. Bu video İran'da yayınlanmıyor ki. Eee İran rejiminden kaçanlar da genelde Fransa ya da Amerika'ya sığındıkları için onlar da İngilizce biliyor olmalı. Farsça'yı okumak da İran dışındaki İranlılara kaldı anlayacağınız.

Yeni de çok yermeyelim. Açılım açılımdır... Mesela Erdoğan'ın kutlamasını Kürtçe altyazıyla yapsalar fena mı olur? Çalışın PR'cılar, kapılar açılsın, gönüller birleşsin.

4 yorum:

punehaeri dedi ki...

İranlılar dünyayı takip etmekte sorun yaşamıyor, sanmıyorum.. Tahran'ın çatıları - damları diyelim- uydu alıcılarıyla dolu..

kolaylıklar

Bilge dedi ki...

Bilmediğim için soruyorum. Her kanalı izleyebiliyorlar mı? Bir anda belki de bir sonraki gezimi Tahran'a yapmalıyım hissi geldi içime...

punehaeri dedi ki...

Öyle biliyorum, evet.. Tabii rejim belli aralıklarla çanak anten avına çıkıp toplatıyor onları.. ancak teknolojiyle savaşmak ne mümkün..

Bilge dedi ki...

ehehehe.. çanak anten avı süpermiş!!! Nasıl balkonlara mı tırmanıyorlar acaba? Bence zaten İran hükümeti kimin hangi evde ne izlediğini ciğerine kadar biliyordur. Bana göre, insanlar kendilerine izin verildiği ve görmezden gelindiği ölçüde yaşarlar. Yani çok da kaçak olduklarını sanmıyorum... bence yani.